
HVAD ER MARKETING SIMULATION?
En marketing-simulation er en computerbaseret metode til at simulere og lære om markedsføringsstrategier og beslutninger i en realistisk virtuel forretningsverden. Formålet er at give deltagerne praktisk erfaring med at træffe beslutninger, og se konsekvenserne af disse beslutninger i en sikker og kontrolleret miljø.1
ELEMENTER
I en marketing simulationen indgår alle de vigtige elementer der er i forbindelse med driften i en virksomheden. Simulationen dækker forskellige marketing områder, herunder produktlivscyklus, produktmix, markedssegmentering, positionering, markedsføring, eftersalgsservice, prisfastsættelse og salgsprognoser. Marketing simulationen afspejler et hurtigt skiftende marked, der er drevet af korte produktlivscyklusser og innovation. Konstant fokus på kernekompetencer, rettidig produktudvikling, segmentering, positionering og marketingkommunikation er nøglerne til succes.2
RELEVANS
Marketing simulationen hjælper deltagerne med at, få et billede af den virklige marketing verden, så de kan være klædt godt på til at, arbejde i en virklige virksomhed.
Gennem en marketing simulation får man en masse erfaring med strategisk markedsføring, hvor man skal træffe beslutninger baseret på markedstrends, konkurrenceanalyser og forbrugeradfærd. Dette viser at man har erfaring med vigtige marketing elementer, og kan udføre dem i praksis. Dertil viser man også at man kan, evaluerer de resultater af de beslutninger man har truffet og justerer i dem for at opnå et bedre resultat.
PROBLEM DER SKAL LØSES
”Hvordan markedsføres en forbrugerelektronik virksomhed globalt i et konkurrencepræget marked karakteriseret ved korte produkt livscyklusser og høj grad af innovation, hvor produktudvikling, timing og succesfuld positionering er afgørende.”
CASE BESKRIVELSE
Min marketing simulation strakte sig over 5 år, og casen gik ud på at, mig og mit team var en nystartet smartphone-virksomhed. Vores opgave var at, udvikle og implementere telefoner på det europæiske og/eller asiatiske marked. Derudover skulle vi selv træffe strategiske beslutninger om markeder, kunder, produkter, priser, salgskanaler, markedsføring, forskning og udvikling.
Jeg har benyttet mig af forskellige værktøjer og teorier i forbindelse med simulationen, og dertil udviklet nye kompetencer ved at deltage i marketing management simulationen.

Marketing research
Marketing research er en omfattende report, der indeholder analyser og vurderinger af det europæiske og asiatiske marked, samt et indblik hvad de forskellige segmenters forbrugerpræferencer er ift. performance, batterilevetid, design og software support. Denne rapport har givet os en bedre forståelse af markederne, og hjulpet os med at lave markedsanalyser, og sammensætte det perfekte produkt mix, der passer bedst til de segmenter vi har valgt at gå efter. Det har derfor styrket vores kompetencer i at, lave detaljeret markedsanalyser og tilpasse vores produktmix til vores valgte segmenter.
Market outlook
Et market outlook beskriver situationen på markedet. Det er en analyse af markedets tilstand, udvikling og forventede retning. Market outlooket fortælte os hvilke vigtige tendenser, der vil påvirke markedet, som f.eks. teknologiske fremskridt eller ændringer i forbrugeradfærd. Det hjælp os til at forstår, hvordan markedet ville udvikler sig, så vi kunne træffe strategiske beslutninger baseret på det market outlooket fortælte os. Market outlooket har været vores beslutningsgrundlag, for mange af vores strategiske beslutninger. Dette har været med til at styrke vores beslutningskompetencer, da vi hele tiden skulle justere i f.eks vores produkt portefølje, så vi hele tiden kunne følge med på de nyes trends.

Sales forecast Under simulationen har jeg skabt bekendtskab med et nyt begreb som er Sales forecast. Sales forecast er en salgsprognose der kan forudsige en virksomheds salg af en vare eller tjeneste i den kommende perioder. En sales forecast kan give virksomheden et beslutningsgrundlag for at, træffe beslutninger om alt fra produktionsplanlægning og lagerstyring til markedsføringsstrategier og budget budgetlægning. Hvis en virksomhed har en for høj sales forcast, ville det betyde at de overproducere, og dette vil føre til høje lageromkostninger og overskud af produkter, der ikke kan sælges.3 |
LØSNING
Simulations resultat
Mig og mit tema havde et mål om at, vinde hele simulationen og jeg kan med glæde fortælle at det lykkes. Ikke nok med at vi (team grøn) havde den bedste share price, så slutter vi også simulationen med at have den bedste ESG score.

Vi har demonstreret stærke finansielle resultater gennem vores høje nettoresultat på €291.465k i runde 5, hvilket er det højeste blandt alle teams. Vores evne til at opretholde en sund profitmargin har været afgørende for vores succes. Vi har opnået store markedsandele i både Europa og Asien, hvilket afspejler vores evne til at tiltrække og fastholde kunder på tværs af forskellige markeder og segmenter. Vi har ikke blot koncentreret os om enkelte forretningsaspekter, men i stedet opnået en balanceret tilgang, der omfatter finansielle, markedsføringsmæssige, teknologiske og bæredygtige strategier. Dette har været afgørende for vores succes.
Følg med i vores rejse
Undervejs i hele simulationen har vi skulle skrive logbog efter hver år, vi har afsluttet. Vores logbog viser hvordan vores virksomhed har klaret sig, og hvilke strategiske beslutninger vi har truffet undervejs.

VORES ØKONOMI
Her kan man se vores nøgletal for år 5, hvor jeg vil komme nærmere på de vigtigeste nøgletal Vores bruttofortjeneste lægger på 38,2%, hvilket betyder, at for hver 100 kr. vi omsætter tjener vi 38,2 kr. Dette er et fint resultat, der viser en sund margin på vores salg. Hvis vi ville forbedre vores fortjeneste kunne vi enten øge priserne på vores produkter, eller reducere de variable omkostninger – eller en kombination af begge.
Vores sales forecasting lægger på 66,3%. Hvilket ikke er så positivt, da tallet skal være så tæt på 0 som muligt. Vi kunne forbedrede vores sales forcast ved at, analyser vores tidligere salgsdata for at identificere mønstre og tendenser. Derudover kunne vi også lave mere detaljeret markedsundersøgelser for at, forstå kundernes præferencer og ændringer i efterspørgslen.
Vores aktiekurs er 245,26 €, hvilket er den højeste blandt alle teams, hvilket også har gjort vi vandt hele simulationen. Aktiekursen afspejler markedets vurdering af en virksomheds værdi.
SAMLET REFLEKTION
Succeser
Helt fra virksomhedens start traf vi en beslutning om at vi ville tilbyde meget målrettede produkter til de segmenter hvor markedet var størst. Dette gav os rigtig stor succes i starten, hvor vi vandt store markedsandele de to første år.
En anden stor succes ligger mellem år 4 og 5, hvor vi vælger at gå lidt nye veje, da markedet har ændret sig så markant, at de telefoner vi udbyder ikke længere er attraktive for flertallet på markedet. Vi tager derfor en chance, som viser sig at blive en succes, ved at udfase en af de nuværende telefoner og lancere 4 nye, som hver er designet til hver deres segment på begge markeder. De nye voksende segment har et helt andet ønske til telefonerne og det er også derfor vi lancere så mange til en lavere pris end vi f.eks. gjorde i år 1 og 2.
Fiaskoer
Mellem år 2 og 3 forholder vi os meget passivt (ligesom Nokia), hvilket sætter vores vækst stærkt tilbage og giver de andre mulighed for at opgradere deres indsats og udgøre en stor konkurrence. Her burde vi have lanceret en ny telefon til et af de voksende segmenter og/eller gået ind på det asiatiske marked, for ikke at komme bagud. Dette lærte os at, man aldrig måtte forblive passive, og man hele tiden må udvikle sig i takt med makedet. På de to billeder nedenunder ses det hvordan vi går fra at have den højeste share price i år 3, til at de andre teams overhaler os i år 4.


HVAD HAR VI LÆRT? Vi har lært at det er meget vigtigt at lytte til kundernes præferencer og derefter udarbejde et produkt der passer til dem. Derudover er det vigtigt hele tiden at udvikle sig, så man ikke går i stampe eller bliver overhalet af sine konkurrenter. Derudover har vi også lært at det er vigtigt at investere i at optimere sin ESG-score og i at få markedsført sine produkter. |
KILDER
- Cesim. (u.d.). What is a Business Simulation? Fra https://www.cesim.com/what-is-a-business-simulation ↩︎
- Cesim. (u.d.). Cesim Marketing Management Simulation Game. Fra https://www.cesim.com/simulations/cesim-marketing-management-simulation-game ↩︎
- Efficy. (u.d.). Sales Forecasting. Fra https://www.efficy.com/da/sales-forecasting ↩︎